تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

چکیده

لوله‌ها تجهیزاتی هستند که برای انتقال سیالات، ساخت مخازن تحت فشار، صنایع نظامی و کاربردهای وسیع دیگری مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به معرفی لوله‌ مانیسمان و لوله های درزدار و تفاوت بین آنها می‌پردازیم.

۱۴۰۱ يکشنبه ۲۶ تير
195
تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

 

لوله‌ها تجهیزاتی هستند که برای انتقال سیالات، ساخت مخازن تحت فشار، صنایع نظامی و کاربردهای وسیع دیگری مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به معرفی لوله‌ مانیسمان و لوله های درزدار و تفاوت بین آنها می‌پردازیم.


لوله درزدار چیست؟


ماده اولیه تولید این لوله‌ها ورق فولادی است. در فرآیند تولید، ورق به شکل استوانه در آمده و دو لبه آن، به هم جوش می‌خورد، لذا به این نوع لوله، لوله درزدار یا درزجوش گفته می‌شود. طول این لوله عموماً 6 متر است. لوله درزدار، به دو نوع تقسیم می‌شود: لوله درزدار مستقیم و لوله درزدار مارپیچی. شکل نهایی لوله ها، مدور، مربع، مسطح و غیره می‌باشد. معروف ترین نوع لوله درزدار لوله درز مستقیم، لوله گالوانیزه، لوله مبلی، لوله گاز، لوله اسپیرال است. این نوع لوله به طور گسترده در شبکه‌های آب و گاز رسانی، حمل و نقل هوایی، هوافضا، انرژی، الکترونیک، اتومبیل و سایر صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع لوله‌ها در برابر خوردگی شدید و محیط‌های اسیدی مقاومت مناسبی دارند.

 

درزدار


لوله مانیسمان چیست؟


لوله مانیسمان یا لوله بدون درز به لوله‌های فلزی گفته می‌شود که در فرایند ساخت آن هیچ گونه درز جوشی در طول لوله یافت نمی‌شود. لوله فولادی بدون درز در اصطلاح به لوله مانسمان یا سیم لس معروفند. این لوله ها از طریق نورد گرم، نورد سرد، کشش سرد، اکستروژن و موارد مشابه ساخته می‌شوند. لوله‌های مانیسمان در مصارفی که نیاز به فشار و حرارت است، چون صنایع نفت و گاز، تولید برق و داروسازی مورداستفاده قرار می‌گیرند. مشخصات فنی لوله بدون درز، عامل برتری آن بر لوله درزدار است.

 

 

لوله مانیسمان

 


روش تولید لوله درزدار


ماده اولیه ساخت لوله‌های درزدار، ورق سیاه است. لوله درزدار از یک نوار کویلی ساخته شده از فولاد به نام اِسکِلپ ساخته می‌شود. ابتدا اِسکِلپ با طول مورد نیاز بریده شده و به صورت یک ورق مستطیل شکل مسطح در می‌آید. کیفیت سطح کویل، معیار کیفیت سطح لوله است؛ و قابلیت کنترل آسان دارد. سطح کویل نورد گرم، از کیفیت بالایی برخوردار است. به طور خلاصه لوله درزدار از لول شدن یک ورق نواری تولید می گردد. در طول لوله یک خط جوش وجود دارد. لوله درزدار یا لوله درزجوش، خود به ۲ گونه درزجوش مستقیم و درزجوش مارپیچ تقسیم میگردند. لوله های سایز بالا، از ورق مارپیچ و جوش مارپیچ تولید می شوند. لوله‌ درزدار، دارای راندمان تولید بالا، هزینه کم و صرفه‌جویی در مواد است.


روش تولید لوله مانیسمان


لوله بدون درز لوله ای است که از فولاد شمس تولید شده و یک استوانه بدون درز می باشد. در لوله مانیسمان هیچگونه درز جوشی در طول لوله وجود ندارد. در فرایند تولید لوله مانیسمان، شمش را آن‌قدر ذوب می‌کنند تا بتوان درون آن سوراخی ایجاد کرد. سپس شمش آن‌قدر ذوب و کشیده می‌شود تا طول، قطر و ضخامت آن مطابق با ابعاد مدنظر شود. انتخاب شمش استوانه ای باعث صرفه جویی در هزینه می گردد. لوله بدون درز ابتدا به سایزهای بزرگتر تولید می گردد، سپس با کشش گرم یا سرد، سایزهای کوچکتری حاصل می گردد. سپس عملیات ماشین کاری، باعث ایجاد لوله بدون درز نهایی می‌گردد. هرچه رده لوله مانیسمان بیشتر باشد، قدرت آن در تحمل فشار و دما بیشتر خواهد بود.


تفاوت لوله مانیسمان و درزدار


 تولید لوله مانیسمان، زمان و هزینه بیبشتری نسبت به تولید لوله درزدار نیاز دارد.
 لوله مانیسمان نسبت به لوله درزدار قادر به تحمل دما و فشار بیشتری است.
 کیفیت سطح لوله فولادی درزدار، بسیار بهتر از لوله فولادی بدون درز است.
 لوله‌های درزدار قیمت پایینتری نسبت به لوله های مانیسمان دارند.
 در لوله های فولادی درزدار، احتمال بروز عیوب و اختلاف در چکش خواری و انعطاف پذیری در محل های درز وجود دارد.
 طول لوله فولادی بدون درز نسبتاً کوتاه است، در حالی که می‌توان لوله های درزدار را با طول زیاد تولید کرد.
 ماده اولیه لوله فولادی مانیسمان نیز با لوله درزدار تفاوت دارد.
 لوله درزدار به دلیل انواع مختلف و تنوع بالا، کاربرد زیادی در صنایع و حتی مصارف خانگی دارد.
 از لحاظ ظاهری لوله مانیسمان در بدنه خود هیچ درز جوشی نداشته ولی لوله های درزدار در بدنه خود خط جوش دارند.
 لوله فولادی بدون درز توسط فرآیند نورد ساخته می‌شود در صورتی که لوله درزدار از ورق فولادی توسط خم کردن و جوش دادن لبه ها به هم تولید می‌شود.


کاربرد لوله های درزدار و مانیسمان


لوله های درزدار در موارد زیر کاربرد دارند:
1. انتقال سیالات مانند آب و نفت و گاز روکار
2. تولید قطعات صنعتی
3. صنعت خودرو
4. صنایع ساختمانی برای لوله کشی شوفاژ و آبگرمکن (لوله گازی و شوفاژی)
5. لوله کشی فاضلاب
6. صنعت کشتی سازی و دریایی
7. صنایع معدن و تونل سازی
8. ساخت پروفیل های قوطی
9. ساخت حصار و حفاظ و داربست
10. صنایع ماشین سازی(شاسی و جک)
11. کاربردهای معماری
12. صنعت داروسازی
13. صنایع غذایی و آشامیدنی


لوله های مانیسمان در موارد زیر کاربرد دارند:


• خطوط فشار قوی
• خطوط صنایع غذایی و دارویی
• خطوط هیدرولیک
• خطوط نفت و گاز
• خطوط تزریق مواد شیمیایی
• دریچه های ایمنی زیر دریا
• انتقال گاز و مایع

 

لوله درزدار


برای دریافت مشاوره در انتخاب و خرید لوله می‌توانید، همین حالا با ما تماس بگیرید. امیدواریم مقاله تفاوت لوله مانیسمان و درزدار برای شما مفید بوده باشد.

مهسا عباس زاده

کارشناس تولید محتوا